Groep 3

Welkom op de groepspagina van groep 3
De leerkracht van groep 3 is juf Nienke. Zij is te bereiken middels n.verwijmeren@hetprisma.nl en daarnaast via de schooltelefoon.

 

Regelmatig zullen wij nieuwtjes, ervaringen of leuke foto's plaatsen. Ook kunt u hier handige links en belangrijke data in de agenda vinden. 

BERICHTEN

21 jan 2020 - Tempo rekenen
Na de kerstvakantie zijn we begonnen met een nieuw vak, tempo rekenen. De leerlingen krijgen een blad met daarop 100 sommen verdeeld over 5 rijen. Voor iedere rij krijgen de leerlingen 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk sommen, zo goed mogelijk te maken. De eerste keer dat we dit deden, de maandag na de kerstvakantie, hadden we met zijn allen 732 sommen gemaakt. Dit kwam uit op een gemiddelde van 31,8 som per kind. 

Nu zijn we in de derde week na de kerstvakantie en hebben we al een hele sprong voorwaarts gemaakt. Kijk maar eens snel op de foto!


16 jan 2020 - Nieuw jaar, goede voornemens!
Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud, maar het is nooit te laat om goede voornemens te maken. In een filmpje van Koekeloere zagen we dat Moffel en Piertje ook goede voornemens hadden. Moffel had ze vooral voor zichzelf en hielp daar verder niemand mee, Piertje wilde niet meer zo snel boos zijn zodat ze aardiger zou zijn voor anderen. Aan de hand van dit filmpje hebben we in de klas ook goede voornemens gemaakt. De oranje blaadjes zijn de voornemens voor thuis, de gele blaadjes voor op school. Nu nog kijken of we er ons ook aan kunnen houden! Mocht u benieuwd zijn wat uw zoon of dochter voor thuis als goed voornemen heeft, kom vooral even kijken in de klas. 


12 dec 2019 - Trots!
bij ons op school hebben we een schoolbrede afspraak gemaakt wat betreft stillezen. Dit doen we in alle klassen (m.u.v. de kleuters) de eerste 15 minuten van de dag. In groep 3 kunnen we daar natuurlijk nog niet gelijk mee beginnen, eerst moeten we een hoop letters kennen en kunnen. Eerder deze week was het zover! De startopdracht was "Pak een boek uit de klassenbibliotheek". Toen iedereen een boek had, ging de time-timer op 10 minuten en de leerlingen hebben super netjes, 10 minuten lang, stil gelezen. Ik ben super trots op hen! Het bewijs vindt u hieronder.
(Naarmate we verder zijn in het jaar zullen de 10 minuten steeds een klein beetje langer worden tot we uiteindelijk ook aan de 15 minuten per dag zitten. Rustig opbouwen dus!)


12 dec 2019 - Foute Kersttruien Dag!
Ieder jaar houden wij op 't Prisma een Foute Kersttruien Dag. Dit was dit jaar op donderdag 12 december. En wat een mooie creaties hebben we gezien! Ella had zelfs een hele trui zelfs in elkaar gezet! (Of had mama misschien geholpen? hihi)

Ojehsa, bedankt voor het maken van de foto!


14 nov 2019 - Reken hulpmiddelen
Preview foto Van rekenen met concrete materialen naar werken in een werkboek, groep 3 is niet makkelijk op dat gebied! Een handig hulpmiddel om te oefenen met tientallen en eenheden samenvoegen is dit kleine kaartje. Op het blauwe, grotere kaartje staat het grote getal (het tiental). Op het gele, kleinere kaartje staat het kleinere getal (de eenheid). Door de eenheid op het gele kaartje te noteren en hem over het tiental te leggen, is het getalbeeld gelijk kloppend! 

07 nov 2019 - Lekker lezen
Preview foto Dat lezen op verschillende manieren kan, dat hebben we vandaag geoefend middels een wandel en wissel uit-werkvorm. We moesten allemaal ons Veilig & Vlot boekje erbij pakken, één bladzijde uitkiezen en deze eerst aan onze tafel oefenen. Na twee minuutjes moesten we rondlopen door de klas met onze arm omhoog. Als we dan iemand tegenkwamen die ook zijn/haar arm omhoog had, moesten we een high-five geven. Dan gingen we elkaar onze geoefende bladzijde voorlezen en hadden we wat tips en tops voor elkaar. Zo hebben we met drie verschillende kinderen gesproken en dus veel leesmeters gemaakt.

04 nov 2019 - Pepernoten rekenles
Het duurt niet lang meer tot onze grote vriend Sinterklaas in het land is. Als voorproefje daarop hebben we vandaag splitssommen gemaakt met kruidnoten. Twee vliegen in één klap, we hebben fijn samengewerkt en geleerd én daarna lekker kunnen smikkelen! Laat die Goedheiligman maar snel komen!

Fotoalbum:

IMG_20191104_094409.jpg IMG_20191104_094231.jpg IMG_20191104_094219.jpg

09 okt 2019 - Dalton
Bij Dalton hoort ook het stukje vrijheid in gebondenheid. En dat hebben we in groep 3 vandaag voor de eeste keer gedaan. De juf heeft 's ochtends twee instructies achter elkaar gegeven. En daarna mochten de kinderen zelf kiezen met welk vak ze zouden beginnen, Veilig Leren Lezen of schrijven. Zolang beiden maar voor de pauze af zouden zijn! Nou, dat kon rekenen op een hoop enthousiaste gezichten!


09 okt 2019 - Kinderboekenweek
Van 2 tot 10 oktober vieren we op school de Kinderboekenweek! En speciaal voor deze feestweek hebben we opa's, oma's, mama's, papa's, verzorgers, tante's, ooms en iedereen die het zou willen uitgenodigd om te komen voorlezen in de klas!

Fotoalbum:

IMG_20191007_084227.jpg IMG_20191003_084449.jpg IMG_20191009_083934.jpg

07 okt 2019 - Babynieuws!
Vrijdag 4 oktober had juf Nienke "klein nieuws" voor de klas. Ze is namelijk in verwachting van haar eerste kindje! De leerlingen mochten raden, wordt het een jongen of een meisje? Iedereen mocht kiezen in welke kleur ze een wandelwagen gingen knutselen. Blauw voor een jongen en paars voor een meisje (roze was al ingepakt voor de verhuizing ☺)

Nou, deze foto zegt genoeg! De toekomst zal uitwijzen wie er gelijk heeft gehad...!


03 okt 2019 - Coöperatief leren
Op school werken met coöperatieve werkvormen. Bij dit soort werkvormen werken de leerlingen samen zodat ze samen leren van en met elkaar. Een voorbeeld hiervan is Tweetal Coach. Kind A legt een opdracht neer, kind B voert de opdracht uit. Vandaag hebben we dit gedaan met het splitsschema en fisches om het splitsen van de getallen onder de 10 te kunnen oefenen. 


20 sep 2019 - Wij kunnen al lezen!
In groep 3 gaat de leesontwikkeling echt razendsnel! Dus wat is er leuker dan de letters die je kent alvast te oefenen met een echt leesboek(je)! Deze meiden (en jongen) hebben daarom hun naam op het planbord bij de leeshoek gehangen en zijn lekker weg gekropen op onze grote leesbank. Heerlijk! ♥♥


17 sep 2019 - Start Kern 1
Ruim twee weken geleden zijn we begonnen in groep 3. De kinderen wisten (nog) niet hoe alle letters heten, de groep 3 materialen waren allemaal nog nieuw voor ze en woorden maken, dat was al helemaal iets wat de meesten nog nooit hadden gedaan! De eerste twee weken hebben we gewerkt uit boekje "Kern Start" en daarin hebben we al veel materialen leren kennen. Materialen zoals het werkboekje, het klikklakboekje, de letterdoos, het planbord en ook al wat leesboekjes. Nu we in Kern 1 zijn gestart, merken de kinderen dat ze ineens al korte woordjes kunnen lezen en schrijven. Wat een magisch moment! Vandaag hebben we bij elkaar een dicteetje afgenomen met behulp van het boekje "Veilig gespeld" en hebben we voor het eerst woordjes geschreven vanuit het klikklakboekje. Nu is het ineens goed te zien hoe hard de ontwikkeling in groep 3 wel niet gaat! 

Fotoalbum:

IMG_20190917_123333.jpg IMG_20190917_113208.jpg IMG_20190917_113153.jpg

09 sep 2019 - We zijn begonnen!
De eerste week zit er alweer op! We zijn dit jaar goed begonnen in groep 3, al is het nog even wennen aan alle nieuwe regeltjes en de hoeveelheid werk. Gelukkig is er (bijna) elke dag nog genoeg ruimte om even te bewegen en te spelen. 

We hebben de letters i en k al geleerd en hebben samen klassenregels opgesteld. Ook hebben we al geleerd hoe alle nieuwe materialen heten, hebben we een begin gemaakt met het planbord, de letterdoos en het klikklakboekje. Eigenlijk dus gewoon te veel om op te noemen! En oh ja, bij rekenen hebben we ook nog een spelletje gespeeld met cijfers.. Phoe phoe!

Fotoalbum:

IMG_20190909_105705.jpg IMG_20190905_124144.jpg IMG_20190905_124046.jpg IMG_20190905_105912.jpg