Groep 5

Welkom op de groepspagina van groep 5!
De leerkracht van groep 5 is juf Nienke. Zij is te bereiken middels n.verwijmeren@hetprisma.nl en daarnaast via de schooltelefoon.

 

Regelmatig zullen wij nieuwtjes, ervaringen of leuke foto's plaatsen. Ook kunt u hier handige links en belangrijke data in de agenda vinden. 

BERICHTEN

05 apr 2019 - Samentaak Vlinders
Vrijdag 5 april hadden we een bijzondere samentaak. Ieder kind kreeg een helft van een vlinder. Door plaatjes op het bord kwamen we erachter dat een vlinder symmetrisch is. Dus allebei de kanten zijn precies hetzelfde. Nu moesten we goed gaan overleggen hoe onze vlinder eruit moest komen zien. Allebei de kanten moesten namelijk precies hetzelfde zijn! Sommige kinderen bespraken dit, andere kinderen maakte er een schets van op hun wisbordje. En weer anderen kwamen erachter dat het toch niet zo makkelijk is als het lijkt. Uiteindelijk zijn het echt prachtige vlinders geworden. Komt u ze ook eens bekijken in ons klaslokaal?

21 mrt 2019 - SchoolSchrijver Marlies Verhelst in de klas
Preview foto In de maand maart doen we mee met het project SchoolSchrijver. Kinderen door heel Nederland leren dan van echte kinderboekenschrijvers en -schrijfsters hoe je een goed verhaal schrijft. Dit gebeurt deels via digibord lessen en deels in het echt. Op donderdag 21 maart kwam Marlies Verhelst in onze klas. Ze heeft ons van alles geleerd over alliteratie, hoe je een verhaal moet inkleuren en hoe je een persoonlijk verhaal schrijft over een voorwerp. Op donderdag 11 april is ze er weer en gaan we nog meer spannende dingen leren. We hebben er nu al zin in!

15 feb 2019 - Valentijn in de klas
Donderdag 14 februari was de dag van de liefde!

Juf Nienke heeft van alles verteld over Valentijn, we hebben elkaar en onszelf complimentjes gegeven en een Valentijnhart geknutseld in de stijl van Burton Morris. Maar het allerleukste waren toch wel de cadeautjes die onze verliefde klasgenoten elkaar hebben gegeven! Wat is de liefde toch mooi ♡ ♡


25 jan 2019 - Experimenteren met nieuwe materialen
Bij de creales zijn we met een nieuw materiaal aan de slag gegaan. Eerst experimenteren en daarna aan het eindproduct werken. Bah! Je wordt wel erg vies van die houtskool..! 

24 jan 2019 - Rekenspelletjes
Na inspanning komt... ontspanning! En toch leerzaam. Donderdag 24 januari hebben we een rekencircuit gedaan met allemaal kleine rekenspelletjes. Er is drie kwartier lang heerlijk gerekend en enthousiast gespeeld door de hele klas. En aan het einde van de les kwamen we erachter dat rekenen ook heel leuk en spannend kan zijn. Wat een leuke ontdekking!

21 jan 2019 - Zweeds Renspel
Preview foto Het is januari, dat betekent dat de Cito toetsen niet ver weg zijn! Om alvast even te oefenen met de Cito vraagstelling hebben we maandag 21 januari een spel gespeeld in de gymzaal. Door de hele gymzaal heen hingen diverse opdrachten die met rekenen te maken hadden. In het midden van de zaal lag de dikke mat met daarop de antwoordvellen. Al rennend door de gymzaal werden de opdrachten gemaakt. Wie zou er als eerste klaar zijn geweest?

10 jan 2019 - Gelukkig nieuwjaar!
Preview foto 2019 is begonnen! En bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Hier hebben we eens heel hard over nagedacht. Wat zou ik willen leren op school (groen) en waar wil ik thuis beter in worden (blauw). De resultaten zijn de komende weken nog in de klas te bewonderen!

 


18 dec 2018 - Presentaties Plusmap
Dinsdag 18 december was de laatste Plusmap bijeenkomst van 2018. Tijd voor eindpresentaties van dit project! Groep 4 en 5 hebben een muurkrant gemaakt over een eigen onderwerp, groep 6 t/m 8 heeft de droogte in Nederland van de afgelopen zomer onderzocht, en welke oplossingen daar dus bij kunnen horen. 

Wat een goede presentaties hebben we gezien!

 

presentatie groep 6

presentatie groep 7

presentatie Lisa groep 8


13 dec 2018 - Saboteurs!
Preview foto Op 5 december heeft groep 5 van de Goedheiligman het spelletje Saboteurs gekregen. Vandaag hebben we het voor het eerst gespeeld. Wat was iedereen gelijk enthousiast!

10 dec 2018 - Creamiddag 10-12
Maandag 10 december hebben we de traditionele kerstcreamiddag gehad. Alle kinderen konden kiezen in welke klas ze een knutsel wilde gaan maken. Wat een mooie resultaten!

06 dec 2018 - Sinterklaas 2018
Dit jaar hebben we de Sinterklaastijd voor het eerst afgesloten met een surprise-ochtend in de klas. Wat kan iedereen trots zijn op zijn of haar allereerste surprise ooit! Super goed gedaan!!

03 dec 2018 - Bloembollen planten
Bij Naut hebben we geleerd over planten en dieren. We weten dat een plant licht, lucht, water en mineralen nodig heeft. We hebben ongeveer 500 bloembollen geplant in de bakken van de schooltuintjes. Hopenlijk gaan we van het voorjaar schitterende tulpen, krokussen, narcissen en blauwe druifjes zien. We kijken er naar uit!

03 dec 2018 - Pepernoten bakken
Pepernoten en Sinterklaas horen toch echt bij elkaar! Jammie!!

 

(Helaas dacht de oven er soms anders over en hadden we soms erg zwarte pepernootjes terug gekregen van hem)


28 nov 2018 - Rommelpiet
Oh nee! Rommelpiet, wat heb je nou weer gedaan!! De hele klas overhoop. En de schoenen waren leeg.. Gelukkig hadden onze speurneuzen binnen 10 minuten de schoencadeautjes opgespoort. En de klas was zelfs binnen een kwartier weer spic en span, wat een kanjers toch. 

27 nov 2018 - Alle pepernoten nog aan toe!
Preview foto Een rekenles over deelsommen in de Sinterklaastijd, dat vraagt om pepernoten! En na afloop van de les hebben we natuurlijk nog even heerlijk kunnen smullen!!

14 nov 2018 - Op de stoel van de juf!
Preview foto Maandag 5 november hebben we een woordenschat bingo gespeeld. Chris had een goede Bingo en uit de prijzenbak een waardebon geplukt. Hij mocht een dag naar keuze op de stoel van de juf zitten. Die zat me toch een partijtje lekker! Helaas moest de juf op de stoel van Chris zitten de hele dag. Die was toch wat klein ;-)

31 okt 2018 - Romeinen in de klas!
Preview foto Woensdag 31 oktober zijn we begonnen met het thema Romeinen in Nederland. En ineens was daar een Romein in de klas! Ze had een heel stuk gelopen en was dus flink vermoeid. Onderweg was ze ook een heel stuk van haar uitrusting verloren. De vraag aan de klas was dan ook: Wat mis ik?

Daarnaast is de thematafel nu ook ingericht op "Rare Romeinen". De leerlingen vinden hier verhalende boeken, informatieve boeken en stripboeken over dit onderwerp.

 

 


31 okt 2018 - Gym Van Zweedenzaal
4x per jaar gaan we lekker gymmen in de Van Zweedenzaal. Dit is altijd de eerste dinsdag na een schoolvakantie. Hier kunnen we gymonderdelen oefenen die in onze eigen zaal wat moeilijker aan te bieden zijn zoals o.a. trampolinespringen en in een wandrek klimmen.  


17 okt 2018 - Dood, levend of levenloos?
Bij de Naut lessen hebben we geleerd over wat in de natuur "dood, levend en levenloos" is. En hoe kan je nou beter over de natuur leren dan deze ook echt op te gaan zoeken op ons schoolplein. Het was gelukkig een heerlijke herfstdag vrijdag 12 oktober. We hebben genoten!

28 sep 2018 - Storky in de klas!
Preview foto Storky, de mascotte van ADO kwam op vrijdag 28 september langs in de klas om gratis kaartjes voor ADO - fc Groningen uit te delen. Natuurlijk hebben we nog even een groepsfoto gemaakt!

28 sep 2018 - Crea en soemo
We hebben een mix gemaakt tussen soemo en kunst! De kinderen moesten een zelfportret maken van papier en zichzelf daarbij 4 complimenten geven. Wat een mooie resultaten. 

14 sep 2018 - School op Seef!
Preview foto Vrijdag 14 september was de eerste School op Seef! les van dit schooljaar. We hebben geoefend met fietsen, remmen, sturen en stoppen. Super knap gedaan allemaal!

31 aug 2018 - We zijn begonnen
De eerste week in groep 5 zit er alweer op! Na de nodige opstartprobleempjes zijn we weer hard aan de slag gegaan met rekenen, technisch lezen en spelling. Ook hebben we een foto van onze vakantie getekend en de eerste reflectiegesprekken zijn ook al gevoerd. Wat een heerlijke eerste week!